avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalitati de intarziere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalitati de intarziere

Furnizorul nostru de apa ne calculeaza penalitati de intarziere dupa 15 zile de la emiterea facturii.Exista vreo lege care reglementeaza perioada la care facturile devin scadente la plata? Sau este vorba doar de ceea ce este stipulat in contract?

Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 05:26, 10 Martie 2011
In contract se precizeaza de cand incep sa se calculeze penalitatile de intarziere.
In legea 51/2006 Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice gasim urmatoarele:
SECTIUNEA a 4-a
Furnizarea/prestarea, contractarea şi facturarea serviciilor de utilităţi publice
Art. 42. - (1) Furnizarea/prestarea unui serviciu de utilităţi publice se realizează în una dintre următoarele modalităţi:
[...]
(9) Factura pentru serviciile furnizate/prestate se emite cel mai târziu până la data de 15 a lunii următoare celei în care prestaţia a fost efectuată. Utilizatorii serviciilor de utilităţi publice, persoane fizice sau juridice, sunt obligaţi să achite facturile reprezentând contravaloarea serviciilor furnizate/prestate în termenul de scadenţă de 15 zile lucrătoare de la data primirii facturilor; data emiterii se înscrie pe factură. Termenul de scadenţă privind plata facturii se ia în calcul începând cu data primirii facturii.
(10) Neachitarea facturii de către utilizator în termen de 30 de zile de la data scadenţei atrage penalităţi de întârziere stabilite conform reglementărilor legale în vigoare, după cum urmează:
a) penalităţile se datorează începând cu prima zi după data scadenţei;
b) penalităţile sunt egale cu nivelul dobânzii datorate pentru neplata la termen a obligaţiilor bugetare;
c) valoarea totală a penalităţilor nu va depăşi valoarea facturii şi se constituie în venit al operatorului.
(11) Dacă sumele datorate, inclusiv penalităţile, nu au fost achitate după 45 de zile de la primirea facturii, operatorul poate întrerupe furnizarea/prestarea serviciului cu un preaviz de 5 zile lucrătoare şi are dreptul să solicite recuperarea debitelor în instanţă.
(12) Reluarea furnizării/prestării serviciului se face în termen de maximum 3 zile de la data efectuării plăţii; cheltuielile aferente suspendării, respectiv reluării furnizării/prestării serviciului, se suportă de utilizator.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Martie 2011
elga50, moderator
Si la furnizorul nostru local de apa aparea in contract ca dupa 5 zile de la data emiterii facturii baga penalizari.
Noroc ca nu respectau.
S-au gandit sa majoreze de la 0.65lei m3 la 3.2li/m3 si in plus au vrut sa faca 2 preturi discriminatorii.

1 pret mic pentru cei care locujiesc acolo (dupa buletin vroiau sa te ia ) si unul mare pentru cei care vin in doar in weekend.

Normal ca nu le-a fost aprobata decat marirea dar cu 1 singur pret si au fost si obligati sa puna 15+30 zle in contract.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Martie 2011
w_v_w_v, utilizator
La intrebarea daca furnizorul aplica corect penalizari dupa 15 zile, raspunsul este pozitiv si rezulta din articolele citate mai sus din lege.
Reiau doar referirea stricta la cele 15 zile:
Utilizatorii serviciilor de utilităţi publice, persoane fizice sau juridice, sunt obligaţi să achite facturile reprezentând contravaloarea serviciilor furnizate/prestate în termenul de scadenţă de 15 zile lucrătoare de la data primirii facturilor

Iar penalizarile se aplica din a 16-a zi (prima dupa cele 15)
a) penalităţile se datorează începând cu prima zi după data scadenţei;

Daca se achita pana in 30 de zile (in a 29-a zi de exemplu), nu se penalizeaza, dar daca se achita dupa 30 de zile (a 31-zi , de exemplu) se aplica penalizari din ziua a 16-a.
De fapt achitarea unei facturi se face in intervalul de 15 zile pana la scadenta + 30 zile de gratie, adica 45 de zile. Daca achitarea se face in intervalul acesta de timp, atunci nu se calculeaza penalizari.
Daca se depaseste acest interval, penalizarile incep sa se calculeze din ziua imediat dupa scadenta (nu dupa termenul de gratie).

In lege spune de 15 zile de la primirea facturii (ceea ce ar mai lungi scadenta), dar in practica furnizorii aplica aceste 15 zile de la editarea facturii.
Deci termenele de referinta sunt, data editarii facturii, data scadenta, 30 de zile de la data scadenta.....primele doua inscrise pe factura, iar a treia plutind adeseori in zona crepusculara, nestiuta de unii utilizatori si beneficiari ai serviciilor publice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen de plata facturi de gunoi sorin2tudora sorin2tudora Buna ziua, Am o rugaminte: la noi, la asociatie, termenul de plata al facturii de gunoi este de sapte zile. Mentionez ca in acest mod, asociatia noastra, este ... (vezi toată discuția)
Penalitati la asociatia de proprietari Marica_sz Marica_sz Buna ziua, Art.49(1) din legea 230/2007 \\"....Penalizarile nu vor fi mai mari de 0.2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o ... (vezi toată discuția)
Formulă de calcul penalizări restanță întârziere Shareban Shareban Lege nr. 230 din 06/07/2007 [quot] Art. 49. - (1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de ... (vezi toată discuția)